Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk - CSLK






RSS en Delen

link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Symposium belastingen en de sociale leer

Waar bemoeit de katholieke kerk zich mee?

gepubliceerd: zaterdag, 9 november 2024

Dis­cus­sie

Aan het niveau van de uit­wis­se­ling en dis­cus­sie te horen, waren er de nodige des­kun­digen in de zaal. Toch werd die uit­wis­se­ling niet te tech­nisch voor niet-experts in het belas­ting­recht en men voelde zich dan ook niet geremd om in te haken. Het was één van de inte­res­sante aspecten van deze mooie mid­dag.

Breder per­spec­tief

Diaken Lex Janssen schetste belas­tinghef­fing in het bre­dere per­spec­tief van de katho­lie­ke sociale leer, het fun­dament van het recht en het mens­beeld. Het bonum commune (alge­meen wel­zijn) vraagt om belas­tinghef­fing om de col­lec­tieve goe­de­ren moge­lijk te maken, zoals infra­struc­tuur, onder­wijs, defensie, enzo­voorts. Daar­naast wor­den belas­tingen gebruikt als "stuur­mid­del": accijnsen beperken de con­sump­tie van sterke drank en sigaretten, sti­mu­leert "groen" beleggen. Met dat laatste moet men echter uitkijken: de centrali­teit van de mens in de samen­le­ving en de sub­si­dia­ri­teit vragen om terug­hou­dend­heid. De samen­le­ving wordt "gefiscaliseerd" en dat roept vragen op.

Erfrecht

Spreker Margriet Eerenstein stond vooral stil bij het erf­recht, de "meest gehate belas­ting". Dit is dui­de­lijk haar speciali­teit en haar lezing riep veel in­te­res­se op en het bleek dat de aanwe­zigen over dit thema veel vragen hebben. Mw. Eerenstein gaf dui­de­lijk haar eigen vragen aan bij het hui­dige belas­tingstelsel. Zo blikt er voor de belas­ting­dienstonevenre­dig veel werk te zitten in aspecten die maar heel weinig geld voor de samen­le­ving opleveren. Dan gaat de toe­slagenaffaire na­tuur­lijk wel erg lang duren...

Optimaal

Iets tech­nischer was de lezing van Aart Gerritsen, verbon­den aan de econo­mische facul­teit in Rotter­dam die zeer inte­res­sante inzichten van de weten­schap doorgaf over optimale belas­tinghef­fing.

Maatoug

Voor­zien was ook een lezing van tweede kamerlid S. Maatoug, woord­voer­der op het thema van dit symposium voor Groen Links-PvdA. Zij moest helaas verstek laten gaan omdat het debat over dit thema in de tweede kamer door het aftre­den van de staats­secre­taris verschoven moest wor­den.